Wat is Docker?
Docker is een open-source platform dat softwareontwikkeling en distributie vereenvoudigt door gebruik te maken van containers. Containers zijn geïsoleerde, lichte omgevingen die een applicatie en alle benodigde afhankelijkheden bevatten, waardoor de applicatie overal kan draaien, ongeacht het onderliggende besturingssysteem of de infrastructuur. In tegenstelling tot traditionele virtuele machines, waarbij volledige besturingssystemen worden gekopieerd, delen containers de kernel van het systeem waarop ze draaien.
Casus
Een softwarebedrijf ontwikkelt een webapplicatie die zowel op de laptops van ontwikkelaars als op een productieomgeving in de cloud moet draaien. In plaats van de applicatie handmatig te configureren op elk systeem, verpakt het team de applicatie in een Docker-container. Hierdoor kan iedereen binnen het bedrijf dezelfde, consistente omgeving gebruiken zonder installatieproblemen.
Hoe zit Docker in elkaar?
Docker bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om containers te bouwen, beheren en draaien. De volgende componenten zijn belangrijk om een applicatie te bouwen en draaien met Docker.
Figuur 1: De docker architectuur
Containers
Een container is een lichte, geïsoleerde omgeving waarin een applicatie draait, bijvoorbeeld apps, websites of databases. Containers bevatten alles wat nodig is om een applicatie consistent uit te voeren, zoals afhankelijkheden, bibliotheken en configuraties. Dit zorgt ervoor dat de applicatie op elke machine hetzelfde functioneert, ongeacht het onderliggende besturingssysteem.
Docker Images
Containers worden aangemaakt op basis van Docker Images. Een image is een blauwdruk voor de container en bevat alle bestanden en instellingen die nodig zijn om de applicatie te laten werken. Eenmaal gebouwd, kunnen images eenvoudig worden hergebruikt en gedeeld. Een image wordt altijd gebouwd aan de hand van een base image. Deze base images bevatten het besturingssysteem waar de applicatie op kan draaien.
Hoe gebruik je Docker?
Ontwikkelteams gebruiken Docker om applicaties lokaal te testen zonder conflicten tussen afhankelijkheden. In een Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD)-pipeline kan Docker worden gebruikt om code automatisch te bouwen, testen en implementeren. Daarnaast biedt Docker grote voordelen voor microservices-architecturen, waarbij elke dienst in een aparte container draait, waardoor schaalbaarheid en flexibiliteit worden vergroot.
Casus
Een tech-bedrijf ontwikkelt een platform voor online betalingen. Het systeem bestaat uit verschillende microservices, zoals gebruikersbeheer, betalingsverwerking en fraude-detectie. Het bedrijf besluit Docker te gebruiken om deze microservices in afzonderlijke containers te draaien, zodat elke service onafhankelijk kan worden ontwikkeld, geschaald en geüpdatet.
Volgende stap: Stappen Setup Docker